Veelgestelde vragen

Algemeen

Bij natuurinclusief bouwen wordt bij het ontwerpen en bouwen van gebouwen, rekening gehouden met biodiversiteit, natuur en klimaatadapatatie. Door het toepassen van verschillende maatregelen (in, op en rondom het gebouw) zal de biodiversiteit op een plek toenemen. Denk bijvoorbeeld aan het inbouwen van nestkasten in huizen, het aanleggen groene daken, het aanleggen van een poel in de tuin of het neerzetten van een insectenkast.

Het gaat niet goed met de Nederlandse natuur en dus ook niet met de natuur in Groningen: de kwaliteit neemt af en er verdwijnen verschillende dier- en plantensoorten. Tegelijk groeit de gemeente en gaan we veel nieuwe huizen bouwen. Om de natuur te versterken, gaan we onze directe woon- werkomgeving groener en natuurinclusiever te maken. Bij nieuwe projecten is het soms verplicht om natuurinclusieve maatregelen toe te passen (zie ook: is natuurinclusief bouwen verplicht). Door bijvoorbeeld je tuin te vergroenen, inheemse planten te planten of een insectenhotel neer te zetten, kun je de insecten een handje helpen.  


Daarnaast krijgen we te maken met steeds extremer weer: periodes van grote droogte of juist veel regen. Door
natuurinclusieve maatregelen toe te passen, maken we onze woon- en werkomgeving hier beter tegen bestendig. Een groenere tuin of een groen dak helpt bijvoorbeeld tegen hitte. Een poel of wadi kan water opvangen tijdens heftige regenbuien. Een groenere omgeving helpt daarnaast tegen stress en maakt gelukkiger. Goed voor dier, plant én mens dus! 

Dit zijn maatregelen die de natuur een handje helpen en de biodiversiteit bevorderen. Bijvoorbeeld (ingebouwde) nestkasten, planten, een groen dak, vleermuiskasten of insectenhotels.  

Meer maatregelen kun je vinden op de pagina’s op onze site!

In de Gemeente Groningen is natuurinclusief bouwen in sommige gevallen verplicht wanneer je een nieuw gebouw (bedrijfspand of woning) gaat bouwen. Wanneer je nieuwbouwplan afwijkt van het bestemmingsplan ben je verplicht natuurinclusieve maatregelen toe te passen. Je plan kun je in het ‘integraal vooroverleg’ met de gemeente bespreken, zodat je zeker weet waar aan je plan moet voldoen. Kijk hier of de regels voor jou gelden. 

In andere gevallen is natuurinclusief bouwen nu nog niet verplicht. Het invoeren gaat in stappen.  

Ook als het voor jou niet verplicht is, kan het nuttig (en leuk!) zijn om je huis of bedrijfspand natuurinclusiever te maken. Op onze site kun je verschillende voorbeelden vinden! Kijk ook eens naar onze stimuleringsactie! Hiermee kun je korting krijgen op verschillende maatregelen voor bestaande woningen.

Jazeker, graag zelfs! De Gemeente Groningen vindt het belangrijk dat ook eigenaren van bestaande woningen hun steentje kunnen bijdragen aan de natuur en biodiversiteit. Op deze site kun je verschillende maatregelen vinden die je kunt toepassen. Kijk ook eens naar onze stimuleringsactie!  Hiermee kun je korting krijgen op verschillende maatregelen voor bestaande woningen. 

De verplichting om natuurinclusief te bouwen geldt alleen voor nieuwbouw. Maar natuurlijk kun je je als huurder ook je steentje bijdragen aan de natuur! 

Sommige maatregelen kun je weer weghalen als je gaat verhuizen en meenemen naar je nieuwe huis, zoals bijvoorbeeld een nestkast. Beter is nog om te overleggen met je huisbaas of wooncorporatie of zij iets blijvends willen toepassen. 

Er zijn heel veel verschillende maatregelen dus er is voor ieder wat wils! We weten zeker dat er ook iets bij jouw smaak past. Daarnaast is het mogelijk om bijvoorbeeld nestkasten onzichtbaar in het huis te laten inbouwen. Op onze site vind je verschillende voorbeelden. Neem eens een kijkje! 

Voor sommige maatregelen voor bestaande gebouwen heeft de Gemeente Groningen een subsidie, bijvoorbeeld voor een groen dak of een regenton. Kijk hier maar eens!

Woont je in de Gemeente Groningen in een bestaande woning? Dan kun je misschien ook gebruik maken van onze stimuleringsactie! Hiermee kun je korting krijgen op verschillende maatregelen voor bestaande woningen. Kijk eens hier! 

Op onze site kun je al allerlei voorbeelden vinden. Klik gerust eens door via het huis, het appartement of het bedrijfspand.  

Andere goede voorbeelden kun je vinden op:  

Kijk ook eens naar onze stimuleringsactie voor goede voorbeelden. Woon je in de Gemeente Groningen (in een bestaande woning) dan kun je mogelijk ook gebruik maken van onze kortingsactie

Praktisch

Het verschilt wat je wil doen. Het hoeft in principe niet duur te zijn omdat met kleine aanpassingen al veel bereikt kan worden. Ingebouwde nestkasten hoeven bijvoorbeeld niet heel veel te kosten. De regeling is gebaseerd op maatwerk: voor elk project is het mogelijk een eigen mix aan maatregelen toe te passen.  

 

Daarnaast heb je vaak ook zelf veel voordelen van natuurinclusieve maatregelen. Een groen dak voert water beter af en helpt tegen hitte. Ook een tuin met meer groen en bijvoorbeeld een poel, voorkomt dat de tuin onder water komt te staan.  

 

Woon je in de Gemeente Groningen? Dan kun je voor bijvoorbeeld een groen dak subsidie aanvragen! Kijk eens hier:   

Kijk ook eens naar onze stimuleringsactie! Hiermee kun je korting krijgen op verschillende maatregelen voor bestaande woningen.  

Bij sommige maatregelen, zoals gevelplanten, is het handig om te kijken wat tegen wat voor muur je dit aan laat groeien. Als je een moderne muur hebt (stevig cementmortel), dan is het vaak geen probleem. Gevelbegroeiing beschermt vaak zelfs je muur tegen zon en harde regen en zorgt voor extra isolatie. Het is wel van belang het regelmatig goed te snoeien.  

Nestkasten

Nee, de nestkasten zijn aan de achterkant dicht en de dieren kunnen dus niet naar binnen komen. In een zeldzaam geval kan een dier via een raam naar binnen vliegen. Je kunt er dus voor kiezen om de nestkasten niet te dicht bij een raam te plaatsen. 

Omdat er zo veel verschillende maatregelen zijn, is er altijd wel iets wat bij het gebouw past: of het nou een flatgebouw is, een bedrijfspand of een woning.

Dat hoeft niet. Je kunt hier op verschillende manieren rekening mee houden. Door bijvoorbeeld achter de steen een stukje extra isolatie aan te brengen of de steen te laten uitsteken.  

Omdat er veel verschillende soorten vogels bestaan, bestaan er ook veel verschillende nestkasten. De Vogelbescherming heeft veel informatie over verschillende soorten nestkasten. Neem hier eens een kijkje:  

Je kunt tegenwoordig bijna overal wel een nestkastje kopen. Er zit echter wel verschil tussen! Let bij het kopen van een nestkast op keurmerken en materiaal. Kijk hier voor meer informatie:

Voor tips over waar je het beste een nestkast kan ophangen, kijk je hier:

Insectenhotel

Het is natuurlijk de bedoeling dat er insecten op je hotel af komen. Mocht je bang zijn dat je last krijgt van de insecten, plaats het dan op een plek waar je niet vaak zit of doorheen loopt.  

Op een beschutte plek, niet in de schaduw. Het liefst op het zuiden. Zorg dat insecten je hotel wel goed kunnen vinden dus zorg dat het niet te verstopt staat.  

Je kunt tegenwoordig overal insecten- bijen- en vlinderhotels kopen. Er zit echter wel verschil tussen! Let goed op keurmerken en materiaal. Kijk bijvoorbeeld op de site van vlinderstichting voor dingen om op te letten bij het kopen van een insectenhotel.

Groen Dak

Dat hangt er vanaf wat voor soort groen dak je hebt. Vaak moet je een of twee keer per jaar het dak controleren op ongewenste gewassen. Verwijder daarnaast af en toe bladeren die op het dak zijn gewaard. Ook is het raadzaam om regelmatig te controleren of het water goed wegloopt. Bemesten is in principe niet nodig maar kan wel, net zoals water geven. Alleen wanneer het lange tijd niet regent, kan het goed zijn het groene dak wat water te geven. Er zijn ook verschillende professionele bedrijven die je eventueel kunnen helpen bij het onderhoud.  

Als er een natuurlijk evenwicht is, heb je als het goed is geen last van ongedierte of een plaag. Het is dus belangrijk je dak te laten aanleggen door mensen met kennis van zaken en goed te onderhouden. Toch kan het voorkomen dat je bijvoorbeeld last krijgt van muggen. Hieronder een aantal tips: 

  • Zorg dat water goed afgevoerd kan worden. Zo kunnen muggen zich niet nestelen in het stilstaande water;
  • Houd muggen buiten met een hor;
  • Maak je tuin of gebouw aantrekkelijk voor de natuurlijke vijanden van de mug


Ongedierte is altijd een verstoring van de balans van het ecosysteem. Kijk dus altijd of je de natuurlijke vijand van een dier kunt aantrekken.