Groen dak

Een groen dak kan bestaan uit sedumplantjes in combinatie met inheemse kruiden. Sedumplanten (wereldwijd zijn er 600 soorten)  delen allemaal een paar specifieke kenmerken, die ervoor zorgen dat ze goed kunnen groeien in en op de rotsen. Waar veel verschillende soorten weersomstandigheden voorkomen: veel wind, vrieskou of juist hitte.  Stoere survivorplantjes dus, die water opslaan in hun verdikte bladeren, en goed grip houden met sterke wortels.

Verder zijn ze populair om hun felle kleurenpalet, lange bloei, en leveren ze veel nectar voor insecten. Vogels die op de grond broeden, vinden misschien wel een plekje op een sedumdak. Het is niet ingewikkeld om zelf aan te leggen, maar wordt ook aangelegd door een groen dak hovenier. Deze kan berekenen of je dak geschikt is (belasting, draagconstructie, ruimte) en bepalen welke soorten passend zijn. Sedum stelt niet veel eisen en kan daarom goed tegen hitte en een beperkte onderlaag (minimaal 6 cm). Het kan zelfs worden toegepast op een licht hellend dak. De sedumplantjes kunnen worden aangevuld met een mix van kruidenplantjes zoals bieslook, tijm, lavendel en Sint-janskruid.

Heb je de mogelijkheid om gemakkelijk op het dak te komen, dan kun je kiezen voor eetbare kruiden. Kruiden hebben een iets dikkere substraatlaag (vanaf 8 cm) nodig dan een dak met alleen sedum, maar daarmee is het waterbergend vermogen ook iets hoger: tot 25 mm. Een kruidendak vergroot de biodiversiteit meer dan een dak met alleen sedum.

TIP: Geef een Groningse boost aan je Sedum dak door de Karthuizer Anjer toe te voegen. Deze soort is geselecteerd als ambassadeursoort voor de gemeente Groningen.

Impact

  • Winst voor insecten en vlinders in het bijzonder
  • Ruiken heerlijk
  • Dakbedekking gaat tot 20 jaar langer mee
  • Isoleert het dak: koeler in de zomer, warmer in de winter
  • Neemt water op
  • Neemt CO2 op
  • Verbetert de opbrengst van je zonnepanelen
  • Vermindert geluidsoverlast

Kijk ook eens bij:

Besparing/korting

Kostenindicatie

Meer informatie