Poel

Een poel is een kleine ondiepe vijver met een flauwe oever. Natuurlijk ontstaan ze op lagergelegen gebied. Maar in je tuin kun je ‘m gewoon zelf aanleggen met kleigrond of vijverfolie. Een poel is geschikt voor kikkers, salamanders en insecten en niet bedoeld voor vissen.

Impact

Er is voldoende geschikt leefgebied op het land voor kikkers en salamanders, maar niet voldoende plek om eieren af te zetten in het water. Een poel is dus een heel waardevolle toevoeging voor de biodiversiteit.
Regenwater dat van een dak stroomt kan perfect dienen als voeding voor de poel, met eventueel een overloopje of stroompje indien het water snel op niveau is. De poel trekt kikkers, pad en salamander aan, en insecten zoals juffers en libellen. Daarnaast gebruiken vogels en insecten de poel om er te drinken.

Kom in actie

Aan de slag met een poel? Observeer je tuin goed om te kijken of er een logische plek is voor een poeltje. Zorg voor inheemse beplanting langs de randen. als je in een appartementencomplex woont en je ziet mogelijkheden voor een poel rondom je appartementencomplex, neem dan contact op met de grondeigenaar om te zien wat er mogelijk is. 

Kijk ook eens bij:

Kostenindicatie

Meer informatie

IVN heeft in samenwerking met ambifiënstichting Ravon handige informatie bij elkaar gezet voor een ‘tuiny poel’. Handig voor een kleine poel!
De website poelen.nu biedt veel inspiratie, ook voor het onderhoud van een poel.
Een poeltje in de tuin en wat erbij komt kijken – Permacultuur Magazine (permacultuur-magazine.eu)