Huismus

De huismus is een kleine zangvogel die vooral zaden en insecten eet. Het is een vogel die het hele jaar in dezelfde omgeving verblijft. Huismussen wonen graag bij mensen (vandaar de naam) en broeden bij voorkeur in een groep: een kolonie

Impact

Huismussen zijn een belangrijke schakel in stadse of dorpse ecosystemen. Ze eten van alles; van broodkruimels tot bloemknoppen en zaden. Bovendien eten ze insecten, handig als er hier te veel van zijn.

Kom in actie

Huismussen houden van een rommelige omgeving bij mensen in wijken en dorpen. Omdat huismussen alles moeten vinden binnen een straal van 100 meter moet alles daar aanwezig zijn: voedsel en een broedplek. Hang de nestkasten bij elkaar. Huismussen broeden in een groep bij elkaar; een kolonie.
Ze verstoppen zich graag in groenblijvende struiken (en heggen), klimop en bomen met een dichte kroon.
Het menu bestaat uit zaden, granen, insecten, bloemknoppen, brood, bessen, pinda’s en vetbollen. In broedtijd eten ze vooral insecten.
Je helpt ze met een drinkschaal, en omdat ze graag een zandbad nemen ook met een stukje kaal zand.

Nestkasten:

  • Nestkast
  • Mussenflat
  • Neststeen
  • Nestpan

Hang de kasten met de ingang richting het noordoosten, zodat de kast niet te heet wordt bij warme dagen. Zorg er bij nestpannen voor dat het niet te heet wordt onder het dak.

Kijk ook eens bij:

Besparing/korting

Kostenindicatie

Meer informatie