Geveltuin

Een geveltuin is een smalle tuinstrook aan de gevel, als je woning aan het trottoir of aan de weg grenst. De gemeente helpt je met de aanleg. De geveltuin krijgt dan ook een opsluitband, zodat het trottoir eromheen niet verzakt. Ook moet er voldoende plek blijven op de stoep voor bijvoorbeeld kinderwagens en rolstoelen. Ook moet de eigenaar, verhuurder of huurder van de gevel het goed vinden. Er is beperkt plek voor deze regeling. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

Een geveltuin is maximaal 50 cm diep. Bij de aanleg is het handig rekening te houden met het aantal zonuren. Een schaduwrijke of juist zonrijke gevel hebben een andere beplanting nodig. Denk bij een geveltuin niet alleen in de breedte, maar ook in de hoogte. Misschien kan er een mooie klimplant tegen de gevel groeien?

Impact

Een geveltuin voegt biodiversiteit toe aan de stedelijke omgeving, zorgt ervoor dat regenwater beter kan wegzakken in de grond en draagt bij aan verkoeling. En niet onbelangrijk: groen maakt gezonder en gelukkiger. Een fleurige geveltuin is fijn thuiskomen!

Kom in actie

Fleur het leefklimaat op in je straat en enthousiasmeer nog meer buren om mee te doen met een geveltuin!

Kijk ook eens bij:

Besparing/korting

Kostenindicatie

Meer informatie

Klik hier voor info over aanleg, plantensoorten, buurtacties en inspiratiefoto’s.
Hier vind je specifieke geveltuintips, met uitgebreide informatie over klimplanten tegen de gevel’ Aan de slag met je geveltuin – Natuur en Milieufederatie Groningen (nmfgroningen.nl)