Bij een vijver denk je misschien aan een ingegraven kuip in de tuin met een grote pomp, een fontein en een vissen. Maar een tuinvijver kun je ook aanleggen met meer natuurlijke principes. Vissen in de vijver zijn daarbij niet altijd een vanzelfsprekendheid, ze eten insectenlarven en verstoren het milieu in de vijver met hun poep.
Wil je heel graag vissen? Kies dan voor soorten die de bodem ongemoeid laten en de zuurstofplanten niet opeten. Een vis van 20 cm heeft 200 liter water nodig om het milieu in de vijver niet te veel te verstoren; zet dus vooral niet te veel vis uit in je vijver. Een goede vijver met voldoende zuurstofplanten heeft geen dure pompen of filters nodig. Bovendien gaan veel kleine diertjes dood bij de rondgang door de pomp.
Leg de vijver aan op plek die bij voorkeur gedeeltelijk in de zon ligt en het liefst zonder bomen nabij. Rottend blad verstoort de vijver.
Wanneer je zorgt voor flauwe oeverranden, kunnen dieren en insecten het beste gebruik maken van je vijver om er te drinken, zich te wassen of om erin of eruit te gaan. Beplanting kan het beste inheems zijn.
Een vijver moet gevuld worden met leidingwater en doet daarmee helaas weinig op het gebied van klimaatadaptatie. Meer milieuvriendelijke wateropties voor de tuin zijn een poel
Kies een goede plek voor je aan de slag gaat en lees de tips goed door om te zorgen dat je vijver een bijdrage kan leveren aan de biodiversiteit. Als je in een appartementencomplex woont en je ziet mogelijkheden voor een vijver bij je appartementencomplex, neem dan contact op met de grondeigenaar om te zien wat er mogelijk is.