Inbouwkasten

Acht soorten vleermuizen vinden graag een plek onder onze daken, maar die ruimte is er steeds minder door sloop en renovatie. Vleermuisverblijven kunnen ook een plek krijgen in de constructie van een gebouw. Dit wordt steeds meer toegepast. Er zijn kleine inbouwkasten als zomerverblijf of grotere als winterverblijf en kraamkamers.

Vaak worden deze kasten ingemetseld in de buitenmuur of de spouw, maar ze worden wel gescheiden van de constructie.

Het voordeel van inbouwen is dat de temperatuur vaak meer constant blijft. Dat is voor vleermuizen erg belangrijk, vooral voor de winter- en kraamverblijven.

Impact

Doordat vleermuizen steeds minder goed holtes en kieren vinden in bestaande gebouwen omdat deze steeds beter geïsoleerd worden is minder leefruimte beschikbaar. Door hier in het ontwerp goed over na te denken en je gebouw te delen met vleermuizen krijgen ze toch een mooie, stabiele plek en ziet het er ook nog goed uit. Omdat vleermuizen goed beschermd worden, zien we dat er steeds meer inbouwkasten gebruikt worden om vleermuizen te verplaatsen bij sloop of renovatie.

Vleermuizen zijn erg belangrijk in het in balans houden van grote hoeveelheden insecten. Gezonde vleermuispopulaties kunnen insectenplagen onder controle houden.

Kom in actie

Inbouwkasten kunnen heel goed onderdeel worden van het ontwerp van een gebouw. Het is verstandig om een vleermuisdeskundige te raadplegen, vooral bij grotere kasten.

Kijk ook eens bij:

Besparing/korting

Kostenindicatie

Meer informatie

Op vleermuiskasten.nl is specifieke informatie te vinden over inbouwkasten.

De zoogdierenvereniging heeft hier veel informatie over inbouwkasten