Hagen

Bij een heg of een haag denk je misschien snel aan een strak gesnoeide rechte lijn van haagplanten als buxus, beuk of liguster als scheiding met de buren of met de straat. Maar er is meer mogelijk. Bijvoorbeeld een meer losse, wilde of zelfs eetbare heg.

Voor privacy is de groenblijvende heg handig. Een haag die zijn blad verliest toont weer meer de seizoenen in je tuin.

Daarnaast kun je in plaats van een strakke haag van één soort planten ook kiezen voor een losse (gemengde) haag. Hierbij houden de struiken meer hun natuurlijk vorm. Hiervoor is dus meer ruimte nodig. In een gemengde haag zet je allerlei verschillende struiken achter elkaar. Denk aan de hondsroos, meidoorn, veldesdoorn, hazelaar, vogelkers, krentenboom en wilde liguster.

Wel een rechte haag? Snoeien hoeft vaak maar 2 x per jaar. Het snoeiafval kan een mooie plek krijgen op een takkenril.

Impact

De traditionele groene, rechte heg kan al veel doen voor de biodiversiteit. Vogels en insecten vinden er voedsel, schuil- en nestgelegenheid. Het zorgt voor groen, koelte, privacy en leven in de tuin.
Om de biodiversiteit een echte boost te geven kies je bij voorkeur voor een (losse) (gemengde) heg van inheemse planten. Daar profiteren onze insecten en dieren nog meer van. Ook een eetbare haag is een mogelijkheid!

Kom in actie

Laat het idee van de traditionele schutting los en kies voor een mooie groene levende ‘muur’ of losse heg. Als je de planten klein aanschaft hoeft de investering niet veel te zijn. Inheems plantmateriaal groeit vaak snel en goed. Voor je het weet heb je een haag van formaat.

Kijk ook eens bij:

Besparing/korting

Kostenindicatie

Meer informatie