Insectenhotel

In een insectenhotel kunnen insecten zich voortplanten, schuilen of overwinteren.
Natuurlijk kun je ze kopen bij de bouwmarkt of het tuincentrum. Maar je kunt ze ook eenvoudig zelf maken. Zo kun je ‘m ook nog veel makkelijker afstemmen op specifieke wensen van insecten.
Wees niet bang voor insectensteken: er bestaan wel zo’n 350 soorten solitaire bijen die niet steken.  In een insectenhotel zitten alleen wilde bijen, geen honingbijen die wel steken. Ze hebben nestgangen nodig tussen de 2 en 12 mm. Als je die zelf boort, let dan op dat de binnenkanten mooi glad zijn. Anders kan het juist de vleugels beschadigen. Voor andere insecten is een kamertje met stro, of een holle riet- en bamboestengels weer geschikter. Plaats je insectenhotel naar het zuiden. Beschut van regen en wind is helemaal fijn. Zorg ervoor dat nectarplanten in de buurt staan.
Natuurlijk past een insectenhotel ook op je balkon of wellicht in de gezamenlijke tuin rondom je flat of appartement. Overleg hierover met de grondeigenaar.

Impact

Er zijn steeds minder insecten. En dat terwijl insecten heel belangrijk voor ons zijn als bestuivers van onze gewassen, opruimers in de natuur en als voedsel voor andere dieren. Alle initiatieven om insecten te helpen zijn daarom heel welkom.

Een insectenhotel biedt schuil- en nestgelegenheid voor insecten.

Kom in actie

Aan de slag met je insectenhotel? Vergeet de planten niet! Zo is er ook voedsel voor insecten in de buurt. Als je in een appartementencomplex woont en je zou graag aan de slag willen voor de insecten rondom je rondom je appartementencomplex, neem dan contact op met de grondeigenaar om te zien wat er mogelijk is. 

Kijk ook eens bij:

Besparing/korting

Stimuleringsregeling NIB of maak het van restmaterialen.

Kostenindicatie

Meer informatie