Tuin met inheemse soorten, wilde plekken, een strooisellaag en rommelhoekjes

Om insecten zoveel mogelijk tegemoet te komen is het van belang om niet alleen huisvesting te regelen, maar ook voedsel. Voor wilde metselbijen is een zijn bijenhotel heel goed, maar ze hebben ook stuifmeel en nectar nodig: bloeiende wilde planten, struiken of bomen dus. Het is belangrijk voor wilde soorten te kiezen, omdat deze het beste passen bij wilde insecten. Bloeiende planten zorgen voor stuifmeel en nectar, maar er zijn ook waardplanten. Dat zijn planten waar insecten eitjes op leggen en waarvan de larven  afhankelijk zijn.

Een rommelige tuin is een voorwaarde voor een veerkrachtige tuin.  Een strooisellaag met bladeren en ander plantaardig materiaal krioelt het van het leven. Probeer tuinen in de winter niet te veel op te ruimen en laat bijvoorbeeld stengels van bloeiende planten de hele winter staan.

Impact

Er zijn steeds minder insecten. En dat terwijl insecten heel belangrijk voor ons zijn; ze bestuiven groente en fruit, ruimen de natuur op en zijn voedsel voor andere dieren. Denk aan bijen, wormen en loopkevers.

Alle initiatieven om insecten te helpen zijn daarom heel welkom. Door je eigen tuin geschikt te maken voor insecten zorg je ervoor dat deze dieren als onmisbare schakel in het ecosysteem een plek krijgt en het hele systeem meer in balans is.

Kom in actie

Je kunt insecten heel goed een handje helpen:

  • Laat bladeren, hout en plantenresten liggen, ook in de winter. Zorg voor rust en laat de strooisellaag intact
  • Plant vooral inheemse planten en bomen. Nectarplanten en waardplanten (zie links)
  • Maak wilde plekken in de tuin waar brandnetels mogen groeien.
  • Leg her en der dakpannen of een stapel stenen. Of stapel een rommelig muurtje met veel gaten.
  • Maai je grasveld niet te veel, maar laat plukjes langer staan.
  • Leg je een nieuw grasveld aan? Doe dit met een wildmengsel, graszaad gemengd met bloemen.
  • Gebruik geen bestrijdingsmiddelen
  • Spoor je gemeente aan meer te doen voor insecten.

Kijk ook eens bij: